Ervaringen met relining
Overbruggen ontbrekende stukken riolering via nieuwe rioolrenovatietechnieken gebruikmakend van glasvezelliner of epoxyliner, gekend als CCUV-relining en epoxyrelining
1: Rioolbuis verdwenen na grondverzakking
De klant belt ons op om een camera onderzoek te laten uitvoeren na een interventie, uitgevoerd door een ontstoppingsdienst. Bij het inspecteren van de afvoerbuizen via een controleputje merken we dat er een stuk riolering weg is. Het ontbrekende stuk bedraagt 1m20. Kennelijk is de riolering in een zinkgat weggezakt en niet meer terug te vinden.
2: Rioolbreuk veroorzaakt door foutieve hogedrukreiniging
Na rioolbreuk en de bijbehorende problemen heeft de tussenkomst van de ontstoppingsdienst ertoe geleid dat de grond werd weggespoeld, waardoor ook het vloeroppervlak gedeeltelijk verzonk ter hoogte van de plaats van onheil. Er wordt een kleine opening gemaakt door de klant om het probleem beter in beeld te krijgen.
3: Oplossen rioolbreuk door CCUV-relining
Om het ontbrekend stuk riolering gerepareerd te krijgen, stellen we de klant voor de CCUV-relining techniek te gebruiken. Het gaat om een diameter van 140 cm in gres.
4: Glasvezelliner als buis-in-buis systeem
Klant en verzekering stemmen in en de werken zijn 2 dagen later uitgevoerd. Gezien het een iets complexere situatie betreft, wordt de glasvezelliner deels ter plaatse samengesteld. Voorafgaand ruimen we de put om plaats te maken voor het uitzetten van de liner tot de gewenste diameter, in dit geval 140 mm, waarna het synthetisch hars geactiveerd wordt met UV. De uitharding voltrekt zich binnen de 10 minuten.
De strepen op de buis zijn het resultaat van het UV-werend beschermingslaagje dat mooi uitzet. De glasvezelliner en de kunstmatige hars zijn quasi doorzichtig. De door de klant gemaakte opening faciliteerde het werk, maar was op zich niet noodzakelijk.
5: Resultaat van de relining techniek
Na het verwijderen van de launcher verkrijgen we een nieuwe afvoerbuis die het ontbrekende stuk overbrugt. Een uur na de start van onze interventie loopt er opnieuw afvalwater door de riolering.
6: Toepassing van CCUV-relining voor afvoerbuizen vanaf 75 mm uit eender welk materiaal
CCUV-relining is toepasbaar bij in elk type buis: pvc, beton, gres, staal enz. met diameter tussen 75 tot 200. Voor diameters boven de 200 verwijzen we naar volgende paragraaf, want CCUV-relining en expoxyrelining zijn gebaseerd op hetzelfde principe toch enigszins verschillende technieken.
Vooral bij betonbuizen en stalen rioolbuizen doen zich meer verstoppingen voor door hun soms ruwe structuur. Het gaat over verstoppingen die dikwijls terugkeren. Evengoed hier kan relining soelaas brengen.
Daarnaast zijn slecht functionerende putten gemakkelijk te overbruggen door CCUV relining. Gedaan met steeds terugkerende overlast en geurhinder. Ook blijkt relining dé oplossing voor de wering van wortelingroei die de buizen steeds weer doen verstoppen.
Algemeen mag worden gesteld dat CCUV relining steeds toepasbaar is bij gevallen waar minstens nog een stuk van het buizenstelsel aanwezig bleef en waar een of andere opening bestaat of makkelijk kan gecreëerd worden. Bij precieze opmeting dankzij de camera brengen we bochten en uitsparingen voor eventuele aftakkingen tot op de mm in rekening.
7: Toepassing van epoxyrelining bij afvoerbuizen van 250 mm en meer
Voor diameters boven de 200 verkiezen we epoxyliner. Epoxyliners bestaan uit 2 componenten die na vermenging chemisch reageren en opwarmen. In tegenstelling tot CCUV staat men bij toepassing van de epoxyliner onder strikte tijdsdruk en moet alles binnen de 25 minuten op zijn juiste plaats zitten. De uithardingstijd bedraagt 6 u.